Af formand
Christian G. Jensen


Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 26 96 25

Glædelig jul - lad os blive en del af løsningen


I årets sidste nyhedsbrev vil jeg reflektere over året, der er gået. Det har været et udfordrende efterår med meget vand. Ikke alle nåede at så, men vi har en chance til i foråret I vores erhverv er det fedt, men også udfordrende, at vi aldrig ved, hvad der kommer til at ske. Nu har vi haft sne og en lufttugtighed på langt under 90. 

Vejr og vind er en præmis, og sådan har det altid været. Landmænd taler meget om vejret, for det har en kæmpe stor betydning for os. Folk har lavet deres gødningsplaner, og jeg mærker, at optimismen spirer. Det driver os.

Landbrugskonferencen her i december vil jeg også nævne. Tak til alle jer, der kørte til Vingsted og deltog. Det var en spændende dag med mange gode input - blandt andet fra vores lokale, unge landmand Mathias Mørup, der gik på scenen. Det var modigt af ham.




Som en lille julegave til jer medlemmer har bestyrelsen besluttet, at kontingentandelen til Landboforeningen Kronjylland fastholdes på ca. samme niveau som i 2023. Det er  således kun kontingentandelen til Landbrug & Fødevarer som stiger i 2024. Med de mange politiske kampe, der kæmpes i øjeblikket, er der hårdt brug for noget ekstra økonomi til dette.

Lige nu er der tre måneder til vores generalforsamling, og jeg spekulerer over, hvad min beretning skal handle om. Så hvis I møder mig, ser jeg måske spekulativ ud. Jeg ser frem til en fantastisk generalforsamling, og jeg ser frem til at set så mange af jer som muligt den 21. marts 2024 klokken 18.

Vandplaner, iltsvind og CO2-afgiften er oppe i debatten. Svarer-udvalget har igen udsat deres anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget. I uge 6 kan vi gøre os forhåbninger om at høre fra udvalget, men udvalget kan ikke lave den, for det er komplekst. Krone til krone skal tilbage til landbruget. Det bliver interessant at følge. 
Ejendomsvurderingerne er også håbløse og noget af det, vi har kæmpet med i år. 


Omkring iltsvind i vores fjorde, så har jeg fået indsigt i en masse om spildevandsudledning i Favrskov Spildevands bestyrelse, som jeg sidder i. Vi i landbruget skal turde sige, at vi er en del problemet, men også en stor del af løsningen. Kun at skyde skylden på andre er ikke vejen frem.  

Nu varer det ikke længe, før julefreden forhåbentlig sænker sig over os, og jeg ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår. Tak for samarbejdet og opbakningen i året, der nu næsten er gået. 

Christian

 

Landbrugskonferencen var en succes




Sammen med Niels Jørgen Thomsen fra Østjydsk Familielandbrug fik jeg æren af at byde velkommen til årets Landbrugskonference.

Vi var med til at arrangere konferencen, som blev afholdt 5. december i Vingsted, hvor 500 deltagere deltog. Jeg synes, det var en fantastisk konference, og jeg er glad for, at så mange af jer var med. 
I år var programmet vildt spændende med tre debatter og besøg af Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance. 

Vi fik indsigt i klima-situationen fra klimaforsker Sebastian Mernild, og det var interessant at høre debatten om, hvordan vi fastholder de unge i landbruget. Flere unge landmænd var på scenen, og heriblandt vores lokale Mathias Truel Mørup. Han fortalte om sit eget landbrug, og hvordan han prioriterer tid med sin familie. 

Vi glæder os til næste års konference.

 

Foreningen var på talerstolen under Delegeretmødet i Herning

Christian fortæller om delegeretmødet i Herning

Ni delegerede fra Landboforeningen Kronjylland deltog på Delegeretmødet 8. og 9. november i Herning. Fire ministre var med, så mødet havde i høj grad Regeringens bevågenhed. '

To fra bestyrelsen var på talerstolen under debatten.
Christian Højgaard Weigelt udtrykte fra talerstolen sin stolthed over at være landmand og tage et ansvar ift. unge mennesker. Men han er også bekymret over en kommende CO2-afgift, og som han spurgte fra talerstolen: Kommer der så også afgift på sex, for det er også en naturlig proces?


Den sætning blev citeret flere steder efterfølgende. 





Jeg var også selv på talerstolen med et debatindlæg om den tåbelige tørkehjælp, som jeg ikke ønsker at modtage. Jeg har givet mine 3000 kroner til hospitalsklovnene. Jonatan Spang har lavet komik om landbruget og alle vores tilskud, så det får os til at se tåbelige ud, når vi modtager sådan et tilskud. 

Delegeretmøde var en succes for foreningen. Vi to var dem, der fik de længste bifald, og Christian Højgaard Weigelt var debutant på talerstolen. Han gjorde det fantastisk. 

Jeg har en bestyrelse, som jeg er tryg ved. De har travlt derhjemme, men de er der for jer medlemmer og tør stille sig op. Vi taler medlemmernes sag, det skal I vide. Vi føler, at vi gør en forskel, og vi kan ikke løse alt, men vi er på beatet.

 

Aarhus-udvalg arbejder ud fra tre principper




Som vi fortalte i forrige nyhedsbrev har landboforeningerne omkring Aahus efter en tid med konflikter og meget lidt dialog taget skeen i den anden hånd. I Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Odder-Skanderborg, Djursland Landboforening og Østjydsk Familielandbrug har vi derfor nedsat et Aarhus-udvalg for at styrke relationen til kommunen og skabe fælles løsninger, når vand skal parkeres, drikkevand sikres, skov etableres eller natur beskyttes.

Udvalget arbejder ud fra tre principper:

  1. Vi ønsker ikke flere retssager og konflikter. I partnerskab skal vi finde løsninger til gavn for bundlinjen, grøn omstilling og samfundet.
  2. Vi arbejder for multifunktionelle projekter, hvor vi ikke bliver fastlåste på områdernes funktioner. Sideløbende arbejder vi for bedre rammevilkår ift. f.eks. driftsøkonomi, værdiforringelse af ejendomme og skattemæssige forhold.
  3. Vores medlemmer og ejere af arealerne skal kunne se sig selv i løsningerne, og derfor skal vi sikre de rigtige inddragelsesprocesser.

Som led i vores indsats har vi bl.a. fået etableret et dialogforum, hvor vi halvårligt mødes med relevante medarbejdere i forvaltningen og drøfter forskellige emner.

Aarhus-udvalget består af nedenstående, og du er velkommen til at kontakte dem.

Poul Jakob Bønløkke, Landboforeningen Kronjylland, +45 20285885 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Christian Højgaard Weigelt, Landboforeningen Kronjylland, +45 20922032 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Brian Munk Hulgård, Landboforeningen Odder-Skanderborg, +45 20734378 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Niels Aage Arve, Djursland Landboforening, +45 22229917 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Mød vores medlemmer: Megan og Kasper Lund Kjær




Da vi besøger Megan og Kasper Kjær fra Ristrup Hovedgaard i Sabro, har parret travlt med at forberede julemarked med salg af juletræer. De driver et landbrug med planteavl og 490 hk landbrugsjord med primært korn, raps og frøgræs. Dertil skov med juletræer. Parret er 3. generation på gården, som Megans bedsteforældre og forældre har ejet.
Parret fra Ristrup Hovedgaard er nye medlemmer af Landboforeningen Kronjylland.

- Vi besluttede os for at melde os ind i Landboforeningen Kronjylland, fordi vi gerne vil bakke op om sammenholdet. Vi har en del jord i Aarhus Kommune, og en del af den jord er af Aarhus Kommune udpeget til pesticidfrit dyrkningsområde. Det betyder, at vi ikke kan sprøjte på jorden, men i stedet får tilbudt erstatningsjord eller en erstatning. Jordfordeling er godt, men vi er usikre på, om der er jord at få, fortæller Megan og Kasper.

Har mærket foreningens arbejde
Megan og Kasper fortæller, at de allerede har mærket foreningens arbejde omkring Aarhus Kommune.

-  Vi er ikke tilfredse med den erstatning, vi kan få, og vi mener, at kommunen er ukonkret, når den siger, vi får fuld erstatning. Det er vigtigt at stå sammen om en sag som denne, er parret enige om.

Fordelen ved at være selvstændige
Megan og Kasper mødte hinanden på landbrugsskolen, og begge ønskede at være selvstændige. Da de fik muligheden for et generationsskifte, slog de til. Parret, der driver to gårde, blev selvstændige i 2019 og gennemførte et generationsskifte i 2022.

- Vi har haft nogle gode opstarts år med fine resultater. Vi er et godt team og har to dygtige ansatte, som vi er meget glade for. Vi ser i de kommende år ind i nye forretningsområder, så vi ikke er så afhængige af vejret, der har været en udfordring.

Med på den teknologiske udvikling
Lige nu bliver ejendomme og maskiner vedligeholdt, og markplanlægning er i gang. Megan og Kasper dyrker præcisionslandbrug og glæder sig over den teknologiske udvikling.

- Vi ser f.eks. frem til at bruge færre sprøjtemidler ved hjælp ny teknologi som f.eks. robottraktorer og droner til at sprøjte med.

De er også glade for muligheden for det gode familie- og arbejdsliv som selvstændige landmænd med to børn på to og fire år.

- Vi arbejder ved siden af vores hjem, og vi prioriterer tid med vores børn, samtidig med at vi driver vores landbrug.

Vi inviterede til debataften med fødevareminister Jacob Jensen på Purhus Kro




Sammen med Venstre i Randers og Østjydsk Familielandbrug invitererede vi 27. november til medlemsmøde på Purhus Kro med minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Jacob Jensen.

Vi kom omkring CO2-afgiften, iltsvind, generationsskifte, og ministeren fortalte om sin egen gård, der er gået i arv fra hans oldefar. Ministeren er nærværende og gør det godt, og vi er fint kørende med ham.


Det var et dejligt intimt møde, så vi kom tæt på ham. Det var dog lidt ærgerligt, at kun 44 mødte op på trods af flere tilmeldte, når man nu havde chancen for at møde vores minister. 

 

Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02