Af formand
Christian G. Jensen


Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 26 96 25

Kommentar til aftalen, der er indgået i den grønne trepart

Den her aftale er fantastisk. Det er vildt, det der er kommet ud af forhandlingerne. Vi er en del af samfundet, og vi skal agere på samfundets vilkår.

Vi er klar til at flytte os, og vi skal bruge tid. Vi har fået en ramme med tid til det her, og det er positivt. Tingene kan være svære, men vi har aldrig opgivet at flytte os.

Vi fik vandmiljøet med ind, og det er unikt, og nu har vi tid til at finde ud af, hvad vi skal gøre. Det er træls at komme til vandet og se den suppe, så vi er alle interesserede i at finde løsninger.

Søren Søndergaard gør det godt og har en god dialog. VI har de rigtige på taburetterne lige nu, også hos Danmarks Naturfredningsforening.

Vi skal holde den positive tone.

 

L&F: Historisk aftale samler for første gang parter på tværs af landbrug- og miljøområderne


I aftes er treparten nået til enighed om en historisk aftale, der definerer de politiske rammer for den grønne omstilling af fødevareerhvervet, og som får indflydelse på Danmarkskortet i fremtiden. Den historiske aftale samler for første gang i nyere tid en lang række parter på tværs af landbrug- og miljøområdet.

"Det er en aftale, som er epokegørende for Danmarks klimaindsats og for vores fælles natur. Og det er en aftale, som sætter rammerne for dansk landbrug og Danmarks fødevareproduktion i mange år frem. Netop derfor har det været vigtigt for os at være med ved bordet hele vejen", siger formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard.

Formanden lægger ikke skjul på, at forhandlingerne har været meget komplicerede. Derfor har treparten forhandlet intenst lige til det sidste.  

"Der er tale om store og svære kompromiser. Det var en forudsætning for at være med i treparten i første omgang, og det har vi været indstillet på. Men vi har også fået reel indflydelse og sat markante aftryk, der bliver afgørende for Danmarks fremtidige fødevareproduktion og de kommende generationer af landmænd", siger Søren Søndergaard. 

Aftalen øger klarheden, når det kommer til væsentlige dele af landmændenes rammevilkår. 

"Landmænd og virksomheder i fødevareerhvervet har ventet og ventet. Først på en ekspertgruppe og senest på treparten. I mange måneder har vores medlemmer sovet med det ene øje på klem. Velvidende at vores rammevilkår stod over for store forandringer. Undervejs har vi set en polariseret debat – og det på trods af danskernes generelle opbakning og tillid til vores erhverv. Nu er ventetiden ovre og vi får nu markant større sikkerhed, når det kommer til vores rammevilkår", lyder det fra formanden. 

Blandt de centrale elementer i aftalen er en lokalt forankret tilgang til arealforvaltning, en arealfond på ca. 40 milliarder kroner, en struktur for hurtigere godkendelse af flere virkemidler, en CO2e-afgift på landbruget, en ny tilgang til arbejdet med vandmiljø og mere skov, natur og biodiversitet. Derudover er der i aftalen et vigtigt fokus på blandt andet generationsskifte, konkurrenceevne og et internationalt udsyn. 

Selv om treparten er nået til enighed om en aftale, skal den fortsat fremsættes og vedtages i Folketinget. Det vil først blive på den anden side af sommerferien, når Folketinget åbner for lovbehandlingen igen.

Læs hele pressemeddelelsen fra Landbrug & Fødevarer

 

Fakta: Hovedindhold i Aftale om et grønt Danmark

  • Reduktioner af drivhusgasudledninger for 1,8 mio. tons CO2e i 2030 – og potentiale for op mod 2,6 mio. tons.
  • En CO2e-afgift på udledninger fra husdyr. Der indføres en afgift på 300 kr. pr. ton CO2e i 2030 stigende til 750 kr. pr. ton CO2e i 2035 med et bundfradrag på 60 pct. Den effektive afgift vil dermed udgøre 120 kroner pr. ton i 2030 stigende til 300 kroner pr. ton i 2035.
  • Tilbageførsel af provenu til erhvervet: Provenuet fra husdyrafgiften i 2030-31 tilbageføres som en omstillingsstøttepulje, der skal understøtte erhvervets grønne omstilling. Håndtering af provenuet genbesøges i 2032.
  • Etablering af Danmarks Grønne Arealfond, som vil omfatte aktiviteter for omtrent 40 mia. kroner.
  • Rejsning af 250.000 hektar skov (svarende til et areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm).
  • Udtagning af 140.000 hektar kulstofholdige lavbundsjorde inkl. randarealer.
  • Et mål om mindst 20 pct. beskyttet natur. Rejsning af 80.000 ha privat urørt skov, 20.000 ha statsskov samt udtagning af lavbundsjorde vil øge omfanget af beskyttet natur betydeligt.
  • Tilskudsordning på samlet godt 10 mia. kr. frem mod 2045 til lagring af biokul produceret ved pyrolyse.
  • Paradigmeskifte i kvælstofindsatsen, hvor arealomlægning er hovedmotoren til at nå målene i EU’s vandrammedirektiv
  • Gebyrafløftning af slagterier for 45 mio. kr. årligt med virkning fra 2029 samt afsætte af en pulje til opkvalificering på i alt 100 mio. kr. over perioden 2027-30.

Læs Aftale om et grønt Danmark

 

 

Medlemsmøder om aftale i Grøn trepart med Søren Søndergaard 

Landbrug & Fødevarer inviterer til medlemsmøder om Grøn trepart. 

Østlige øer

Tid: Onsdag d. 26. juni kl. 13.30 - 15.30 
Sted: VKST, Fuldbyvej 15, 4180 Sorø

Fyn
Tid: Torsdag d. 27. juni kl. 09.30 - 11.30
Sted: Jyske Bank Arena, Ørbækvej 350, 5220 Odense
Tilmelding her

Sydjylland
Tid: Torsdag d. 27. juni kl. 14.00 - 16.00
Sted: Haderslevhus, Slotsgade 33, 6100 Haderslev

Midtjylland
Tid: Torsdag den 27. juni kl. 19.00-21.00 (der servers pølser fra kl. 18.00) 
Sted: Birk Centerpark 24, 7400 Herning 
Tilmelding her

Nordjylland
Tid: Fredag den 28. juni kl. 10.00 - 12.00 
Sted: Hobrovej 437, 9200 Aalborg S
Tilmelding her

Følg med her, hvor listen løbende bliver opdateret.

Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02