Af formand
Christian G. Jensen


Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 26 96 25

Tak for deltagelsen ved generalforsamlingen




Bestyrelsen og jeg er glade for, at så mange deltog i vores generalforsamling 21. marts i Søften. Det er dejligt, at I møder op, da det er her, vi kan diskutere vores erhverv. Jeg oplevede en sober debat om de problemstillinger, der blev remset op efter beretningen. Qua den debat føler vi stor opbakning til foreningen og bestyrelsen.

Bestyrelsen blev genvalgt, så vi fortsætter vores arbejde. 

De unge er meget velkomne til vores generalforsamlinger. Til næste år sætter vi dem ved et fælles bord, så de kan hygge sig sammen. Vi er glade for, at de mødte op, og næste år vil vi gerne have endnu flere unge med. Så sig det videre til jeres unge inden næste generalforsamling.
 
Efter generalforsamlingen havde vi besøg af medejer i Brødr. Ewers, Hans Otto Ewers, der fortalte om et generationsskifte i hans egen familie. Det faldt i god jord, og han var meget nede på jorden og fortalte om deres oplevelser på en god måde. Der ramte vi skiven.


 

 

To priser blev uddelt

Jeg havde den store fornøjelse at uddele to priser under generalforsamlingen.

Prisen "For godt landmandskab" gik til Jørn Munk Andersen og Dorte Bruun Pedersen fra Gjerlev




 Prisen "Til fremme af landbrugets interesser" modtog Niels Erik Christensen, der sidder i byrådet i Randers

 

Vejret er gået helt i stykker - men vi kigger alligevel efter et højtryk



Hvad er det, der foregår med vejret? Det har jo været helt i stykker med alt det vand. Vi har ikke haft tørvejr siden 1. oktober, og vi oplever, at der er kartofler i jorden endnu, gylletankene er fyldt, biogasanlæggene er i panik, og vi kan ikke så. Jeg fornemmer en modløshed, og lige nu har vi stadig nattefrost og ikke over 10 grader om dagen.

Vejret kan vi ikke gøre noget ved, men hvad gør man så? Vi samler sten på vintersæden, hvede og vinterbyg. Det har ikke været optimalt at køre gylle ud, når det er så vådt. Nu håber jeg, at vi snart kan så. 

Når vi kigger rundt i hele landet, er det ens. Ingen steder har man sået ret meget, og det ligger på omkring 10-20 % som maksimal såning. Det er problematisk, fordi vi nærmer os 1. maj, og det giver anledning til en formodentlig nedgang i udbyttet ved den kommende høst. Vi havde et sølle 2023, så vi har brug for et flot 2024. Det bliver sikkert ikke dårligt, men risikoen for, at det bliver mindre godt, er til stede. Det en er præmis, at vi landmænd ikke kan have styr på vejret.

Man er en løve i et bur som planteavler med alt det vand, så det kan være derfor, vi er lidt svære at få i tale lige nu.

 

 

Mød vores medlemmer: Lene og Lars Jørgensen



Tæt ved Assentoft ved Randers driver Lene og Lars Jørgensen det økologiske landbrug Krogsagergård, som er en økologisk mælkeproduktion med 76 røde køer samt 143 hektar markdrift. I samarbejde med tre naboer, der også driver økologisk landbrug, hjælper de hinanden med blandt andet sædskifte, og de fordeler husdyrgødningen på en bedre måde og optimerer dermed den økologiske markdrift. Lars og Lene har blandt andet valgt livet som økolandmænd for at give dyrene så meget frihed som muligt.

Ud over en flexjobber, der arbejder fem timer om ugen, hjælper parrets fire drenge også til, når der er behov for det. De to ældste har taget landbrugsuddannelsen, en tredje arbejder med kost og ernæring, og den fjerde er elektriker.  


- Vi nyder livet på landet, og vi nyder at bo her. Da vores børn var små, nød vi friheden til at have dem hjemme, når de havde været i børnehave og skole. De kunne bare være med, for vi var her jo, fortæller Lars.

2800 kom på besøg
Tidligere i april åbnede parret for stalddørene og sendte køerne på græs for 10. gang. Her kom 2800 på besøg.


- Det kan være hårdt at blive klar til sådan et arrangement, især med det våde forår vi har haft. Men det var en rigtig god dag med glade gæster, hvor vi også får svaret på spørgsmål fra dem, der kommer. De ser og føler, hvordan et landbrug i virkeligheden ser ud, og det er den bedste måde at fortælle om landbruget på. Her skaber vi en forbindelse mellem forbrugerne og os, der producerer fødevarerne. Vi mener, at flere landmænd burde åbne dørene for omverdenen, siger Lene og Lars, der også får besøg af skoleklasser 10-12 gange om året.

Hjælp fra naboerne
Når der er Åbent Landbrug og Øko køer på græs deltager de øvrige beboere i byen og hjælper til. Naboen er dagplejer, og børnene kommer ofte på besøg i stalden.


- Det er vigtigt for os at skabe en god relation, for der er perioder, hvor vi er træls og larmer og sviner.

Parret har været medlem af Landboforeningen Kronjylland siden 1996, og det var en selvfølgelighed, at de blev meldt ind.

- Vi støtter op om det arbejde, som de folkevalgte gør for at forbedre vilkårene for landmændene. Der foregår et politisk arbejde, som vi gerne vil bakke op, fortæller Lars.

Vil ikke producere for enhver pris
CO2-afgiften spøger også hos Lene og Lars.


- Vi har en holdning om, at vi gerne vil levere på alt, men hvis vi ikke kan se, at der er en god økonomi i fremtiden, så vælger vi at stoppe. Jeg vil ikke tigge og bede om at producere fødevarer, hvis det ikke længere er attraktivt. Investeringer og nybyggeri er på et lavt niveau, indtil vi ved, hvad der sker.

Omkring CO2-udledningerne har parret gennemført en række reducerende tiltag, og Lene og Lars er med i et forsøg med at måle og dokumentere metan-udledningen på køerne.

- Vi har en foderstation inden for, og målingerne går på, om køerne udleder mindre, når de går ude. Vores køer leverer mælk med A2-protein til børneernæring. Det er en speciel del af den økologiske mælk, der kan bruges til det. I stedet for at have mange køer går vi efter at optimere og producere mælk af høj værdi.

 

Vi mangler værter til Åbent Landbrug



Hvis en eller flere af jer har lyst til at være vært for Åbent Landbrug 15. september, skal I sige til. For vi mangler landbrug, som ønsker at åbne dørene for alle de danskere, der gerne vil opleve fødevareproduktion, se dyrene og høre om, hvordan et landbrug fungerer. Det er en vigtig dag for landbrugets omdømme, og i 2023 deltog 96.100 i Åbent Landbrug.

Fra foreningens side tilbyder vi praktisk hjælp, så det er ikke en opgave, man som vært står alene med. 

 

 

Nordic Waste: Dialog med Randers Kommune

Omkring Nordic Waste er vi i dialog med Randers kommune om erstatningsopgørelsen for vores medlemmer. Kommunen er også pressede af Nordic Waste, og økonomien er usikker. Det bliver en vild belastning for kommunen, hvis den står alene med regningen.

Troen på, at pengene kommer fra Torben Østergaard er ikke til stede, hvis normal lov skal følges. Det er ærgerligt.
Vores medlemmer får forhåbentlig en fair erstatning for driftstab. Erstatning for strukturskader og andre ting af længerevarende karakter skal udregnes, når Nordic Waste skandalen er på plads. Så får hver enkelt lodsejer den erstatning, man har ret til.

 

 

L&F webinar om de nye præcisionsforædlingstekniker


25. april klokken 14.00 holder L&F webinar om de nye præcisionsforædlingstekniker, hvor man kan høre om Landbrug & Fødevarers arbejde for at fremme anvendelsen af præcisionsforædlingsteknikker (NBT) i EU gennem en mere hensigtsmæssig regulering anvendelsen af NBT i EU. Situationen netop nu er særdeles tilspidset, da Europa-Kommissions forslag om en særlovgivning for NBT, er midt i den politiske proces – og måske indgår i en større politisk kabale i EU, hvor der også er røre om patent-spørgsmålet i planter.

NBT-forslaget hænger nøje sammen med et andet forslag om ny frølovgivning, kaldet PRM. De to lovgivninger tilsammen vil åbne for markedsføring af bedre sorter i EU – og naturligvis også i Danmark – som er nødvendige, hvis EU fortsat skal være i front på globalt plan – eller ’bare’ kunne følge med.
 
”Landbrug & Fødevarer arbejder intensivt på, at der i EU skaffes mulighed for, at planteforædlere får adgang til de nye præcisionsforædlingsteknikker. Det vil give muligheder for bedre sorter og mulighed for at imødegå nogle af de klimatiske og miljømæssige krav, som landbrugserhvervet skal levere på.” siger Nils Elmegaard, chefkonsulent i L&F

Tilmeld dig webinaret her

 

Få et overblik over L&F's medlemsfordele




Der er en lang række medlemsfordele hos L&F, heriblandt havemøbler, grill, entrebilletter og overnatning i Legoland og weekendtilbud fra hotelkæden Zleep på hoteller flere steder i landet.
 

Få et overblik over fordelene her 

 

Besøg vores Facebook side


Kontakt foreningssekretariatet på telefon 87 28 26 02